Omgeving

Le Bonnet de Nuit bevindt zich in de Zuid Bourgogne, departement Saône et Loire. In deze streek heerst een landklimaat: relatief korte winters, een vroeg voorjaar en lange warme zomers. Aangezien dit gebied omringd wordt door totaal uiteenlopende streken, zijn de bezienswaardigheden en mogelijkheden voor uitstapjes legio en zeer gevarieerd.

Direct vanuit huis

Liefhebbers van wandelen en/of fietsen hoeven niet de auto te pakken om er op uit te gaan. U kunt direct vanuit ons huis korte of lange tochten maken te voet of op de fiets. Wij hebben wandel- en fietskaarten voor u klaarliggen en er zijn door het hele gebied gemarkeerde wandel- en fietsroutes. Op veel plaatsen vlakbij ons huis kunt u heerlijk van de vergezichten genieten die uitzicht bieden over het Massif Central, de Morvan en de Brionnais.

bourbon lancy

 Met de auto

Met de auto kunt u grotere uitstappen maken. Op ong. 12 km ten westen van ons ligt Bourbon Lancy.Dit een een sfeervol middeleeuws stadje, waar u een mooie stadswandeling kunt maken. Ook bevinden zich hier natuurlijke bronnen, zodat u bij een regenachtige heerlijk kunt genieten in de thermen. Het meer Etang de Breuil met zandstrand, glijbanen, een grote speeltuin, is een mooie plek om te picknicken en te spelen voor de kinderen. Aan de rand van Bourbon Lancy bevindt zich een 9 holes golfbaan Givalois waar u tegen een kleine betaling een balletje kunt slaan. Er zijn 2 pretparken in de buurt (half uur rijden met de auto), Diverty park is een kleinschalig park met veel doe activiteiten en Le Pal is een groot attractiepark met een dierentuin. Kijk voor meer informatie op internet.

boedistisch centrum

Naar het Noorden toe liggen de bekende plaatsen als Autun en Beaune. In Autun zijn vele overblijfselen vanuit het Romeinse tijdperk (ruïnes en stadspoorten), de prachtige kathedraal St.Lazerne te bewonderen. Tevens kunt u er heerlijk rondlopen in de sfeervolle straatjes, genieten van de winkeltjes, de brocante markt in de weekenden.

Beaune is een korte periode de hoofdstad geweest van de autun basiliekBourgogne. Het was in het verleden een welvarende stad dankzij de handel in kleren en wijn. Tevens is er ook een periode geweest van veel ziekte en oorlog. In Beaune kunt u een bezoek brengen aan het hospitium Hôtel-Dieu. Dit is gebouwd in 1443. Het hospitium was een plek waar de armen en de slachtoffers van de oorlog werden verzorgd. De traditionele jaarlijkse veiling van wijnen van Les Hospices de Beaune vinden nog steeds plaats in de markthallen. De inkomsten hieruit worden gebruikt voor het onderhoud van het hotel en ook voor andere medische doeleinden in Beaune.

autun

Cluny is beroemd om zijn Abdij, een benedictijner klooster, in Romaanse stijl. Het prachtige Hotel Dieu en de vele bewaarde huizen uit de 12e en 14e eeuw. U kunt een stadswandeling maken om al deze mooie bezienswaardigheden te bewonderen. Tevens kunt u een bezoek brengen aan diverse winkeltjes en genieten van een hapje en een drankje op  één van de gezellige terrasjes.

digoin_lepont_canal_fm

Op 17 km ten zuid-oosten ligt Digoin, ook wel ‘eiland van Charolais’ genoemd. De reden hiervoor is dat Digoin te midden ligt van vele waterwegen: het Canal du Centre en Canal du Roanne, en de rivieren Bourbine, Loire, Aronce en Arroux. U kunt hier een mooie wandeling maken langs de Loire, de kerk bezichtigen in het centrum waar in de zomer elk jaar een ooievaar zijn nest heeft op de toren,  het aquaduct over de Loire dat bestaat sinds 1838 en een lengte heeft van 243 meter. Digoin is tevens beroemd om zijn keramiek industrie. U kunt de geschiedenis van de keramiek bezichtigen in het museum en er is een grote winkel waar u de hedendaagse keramiek producten kunt kopen.

semur en brionnais

Verder gereden naar het zuiden ligt Marcigny met zijn, op maandagochtend, grote en gezellige boerenmarkt. Vlakbij ligt het dorp Semur-en-Brionnais, gekozen als één van de mooiste dorpen van Frankrijk.

Iets verder ligt St.Christophe-en-Brionnais waar elke woensdag de Charolaise koeien worden verhandeld. Deze markt is één van de grootste in Frankrijk. De koeien worden vanaf 10.00u tentoongesteld en de veiling start om 13.00u.Hier bevindt zich het oudste kasteel van de Bourgogne, Saint Hugues. De Romaanse kerk van Saint-Hilaire met zijn achthoekige klokkentoren en prachtig gebeeldhouwde portaal is zeker een bezoek waard

. U kunt een gratis bezoek brengen aan de kapittelzaal waar veel informatie en foto’s zijn over de historie van Semur-en-Brionnais.

semur en brionnais2

Het Franse plafond, de grote open haard en de opmerkelijke schilderijen uit de 17e eeuw zijn indrukwekkend. Ook kunt u een bezoek brengen aan de zoutkelder, de plek waar vroeger d.m.v. zout belasting werd geheven. Er is een duidelijk aangegeven route die u kunt wandelen. U wandelt dan door en rondom het dorp waarbij alle bezienswaardigheden worden gepasseerd.

st christophe

Maar er is nog veel meer te zien en te ontdekken in de Bourgogne. Wij vertellen u er graag over!